Εκτός συνόρων, #9

ulysses_seen_1
Standard

Ο Οδυσσέας (του Τζόυς) γυμνός, ένας συγγραφέας που κρατάει τους αναγνώστες του ξάγρυπνους κι ένας άλλος που ξεσπαθώνει κατά των λογοτεχνικών βραβείων: στην εβδομαδιαία στήλη του taal.gr με αξιοσημείωτες και αξιοπερίεργες λογοτεχνικές ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο.

Ο εκδοτικός οίκος Throwaway Horse ετοιμάζει μια έκδοση του Οδυσσέα του Τζέημς Τζόυς σε μορφή κόμικς. Αυτή τη στιγμή το πρώτο κεφάλαιο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και για τη συσκευή iPad. Η διαφορά μεταξύ των δύο; Η δεύτερη είναι λογοκριμένη μια και, μετά από απαίτηση της Apple, προσαρμόστηκαν κάποια καρέ που περιείχαν γυμνό.

Μετά τον Νταν Μπράουν και την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, άλλος ένας συγγραφέας μπορεί να καυχηθεί ότι τα πλήθη μένουν ξάγρυπνα για να αποκτήσουν το καινούριο του μυθιστόρημα. Συνέβη ήδη στην πατρίδα του Γιαπωνέζου Χαρούκι Μουρακάμι, όταν εκδόθηκε το νέο του μυθιστορήμα 1Q84, αποτελούμενο από τρία μέρη. Θα συμβεί και στην Ολλανδία, τα μεσάνυχτα της 25ης Ιουνίου, οπότε και το βιβλιοπωλείο Selexyz στο Άμστερνταμ θα ανοίξει τις πόρτες του για την πώληση της Ολλανδικής μετάφρασης, όπως διαβάζουμε στην NRC.

Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην απέχθειά του για το καθεστώς απονομής των λογοτεχνικών βραβείων. Σε μια ομιλία του στην Ουαλία, ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις, δήλωσε με παρρησία ότι από την εποχή του Μπέκετ και του Τζόυς, μόνο άχαρα βιβλία κερδίζουν τις σχετικές διακρίσεις, ενώ δημοφιλή βιβλία με χιούμορ αποκλείονται συστηματικά. Όχι, δεν παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν κέρδισε ποτέ του κάποιο σχετικό βραβείο. Διαβάστε εδώ τα σχετικά αποσπάσματα.