Εκτός συνόρων, #9

ragip_zarakolu
Standard

Τα πολλά πρόσωπα της σύγχρονης λογοκρισίας.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο  Τούρκος συγγραφέας Mehmet Güler καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση για το βιβλίο του «Αποφάσεις πιο δύσκολες κι από το θάνατο«. Συγκεκριμένα, ο Güler κατηγορήθηκε για τρομοκρατική προπαγάνδα με βάση κάποιες ρήσεις των ηρώων του βιβλίου. Ο εκδότης του Güler και γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα του ανθρώπου Ragip Zarakolu γλίτωσε την καταδίκη, αλλά αυτό  – για τον Αγγλικό οργανισμό PEN  και όχι μόνο – δεν είναι αρκετό.


Πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει, αποσύρθηκε από τις Κινέζικες αρχές ένα βιβλίο που βασιζόταν στα ημερολόγια του πρώην πρωθυπουργού Li-Peng, στα οποία αναφερόταν και στην σφαγή της πλατείας Τιενανμέν. Το βιβλίο μπορεί να μην βρήκε ποτέ το δρόμο του για τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, παράνομες κόπιες του όμως κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την NRC.


Στην Αίγυπτο πάντως, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή φανατικών ισλαμιστών οι οποίοι ζητούσαν να απαγορευτούν οι γνωστότατες «Χίλιες και Μια Νύχτες«, λόγω «άσεμνου περιεχομένου». Ο δικαστής παρομοίωσε μια πιθανή απαγόρευση αυτού του βιβλίου, με την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα απο τους Ταλιμπάν, όπως διαβάζουμε στο εξαίρετο διαδικτυακό περιοδικό de papieren man.