Ελληνο-ολλανδικοί διάλογοι στο Cocomat

cocomat19nov3-1
Standard

Κι από τη συνέντευξη με τον Mario Molegraaf σε μια εκδήλωση όπου ακούστηκαν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από την ανθολογία του Ολλανδού μεταφραστή. Στις 19 Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε σε μια ζεστή βραδιά ελληνο-ολλανδικής φιλίας στο φιλόξενο χώρο του καταστήματος Cocomat στο Άμστερνταμ-το οποίο εκτός από τα προϊόντα του φημίζεται για τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του. Η βραδιά διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της εικαστικού Αλεξάνδρας Ζώη, δουλειά της οποίας έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν. Σε συνεργασία με τον Arthur Bot, καθηγητή του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ανέλαβαν επίσης τη φιλολογική επιμέλεια της βραδιάς.

Ελληνο-Ολλανδοί, Ολλανδο-Έλληνες, Ολλανδοί φιλέλληνες και Έλληνες φιλολλανδοί, μετανάστες φρέσκοι και παλαιότεροι, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να μοιραστούμε το πάθος μας για τις δυο κουλτούρες. Κουρνιασμένοι αναπαυτικά στις γωνιές του Cocomat ακούσαμε ελληνική και μεταφρασμένη στα ολλανδικά ποίηση και ανοίξαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την εικόνα και τη θέση της ελληνικής κοινότητας στα ολλανδικά εδάφη. Καταλυτική στάθηκε η παρουσία και η ομιλία της δημοσιογράφου Ingeborg Beugel, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκρίτρια για τα ολλανδικά μέσα στα Βαλκάνια, με έδρα την Αθήνα. Η Beugel είναι μία από τις ελάχιστες φωνές της σύγχρονης ολλανδικής δημοσιογραφίας που προσπαθεί να παρουσιάσει έναν αντίλογο στα λαϊκίστικα στερεότυπα και την παραπληροφόρηση που αναπαράγονται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την Ελλάδα. Η μαρτυρία της στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα η οποία ασφαλώς δεν οδήγησε σε άλλο συμπέρασμα παρά στην από κοινού παραδοχή πως έχουμε πολύ περισσότερα να μοιραστούμε από γεύσεις και καρτ-ποστάλ διακοπών.

Και κάπως έτσι φάνηκε να γίνεται η αρχή ενός δημιουργικού διαλόγου. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν περισσότερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έστω κι αν οφείλονται σε ρομαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Εξάλλου, από πλευράς του, το ίδιο το taal.gr δεν είναι παρά μια ιδιωτική πρωτοβουλία που επιδιώκει πρωτίστως τη γνωριμία του ελληνόγλωσσου κοινού με την ολλανδική πολιτιστική παραγωγή και συνεπώς επικροτεί απόπειρες που διευκολύνουν τη διαπολιτισμική μετάφραση.