Η κρίση και η εκπαίδευση στην Ελλάδα

Crisis en onderwijs in Griekenland:
Standard

Εκπαίδευση και κρίση στην Ελλάδα

Klik hier voor een Nederlandse versie van dit artikel.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, στο τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου θα μιλήσει με θέμα «Κρίση και εκπαίδευση στην Ελλάδα: συρρίκνωση πόρων, αυξανόμενη αλληλεγγύη και  προοπτικές για το μέλλον».

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο κρίσης, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Τα οικονομικά μέτρα λιτότητας τα οποία έλαβε η κυβέρνηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουν ποικίλες επιπτώσεις στις καθημερινές λειτουργίες του λαού, των θεσμών και της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευση  επηρεάζεται με ποικίλους τρόπους, άμεσα και έμμεσα, ορατά και μη, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Μόνο στην Αθήνα, δύο χιλιάδες περίπου μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο υποσιτιζόμενοι, σε άλλες περιοχές καταγράφονται περιστατικά λιποθυμίας μέσα στην τάξη, ενώ τον χειμώνα πολλές φορές η θέρμανση δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης πετρελαίου. Επίσης παρατηρούνται ελλείψεις σε βιβλία, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία κάνουν πάλι την εμφάνισή τους, ενώ πολλοί Έλληνες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης μεταναστεύουν στο εξωτερικό: το γνωστό braindrain ή διαρροή επιστημονικού δυναμικού.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν την εικόνα μιας κρίσης στην εκπαίδευση και την κοινωνία, οι οποίες βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση. Ποια είναι η αντίδραση σ” αυτή την κατάσταση; Τα προβλήματα στην εκπαίδευση ποικίλουν, όπως και οι λύσεις. Κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις αποφασίζουν να δράσουν στη βάση της αλληλεγγύης: από τη συλλογή τροφίμων και ρούχων μέχρι παραδόσεις δωρεάν συμπληρωματικής διδασκαλίας (σε όλα τα μαθήματα) για μαθητές που το έχουν ανάγκη, ειδικά εκείνους που προετοιμάζονται για την πιο σημαντική δοκιμασία της ζωής τους, τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Η κατάσταση εγείρει ερωτήματα όπως: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση, οι συνέπειες για την κοινωνία;

Η ομιλήτρια Βασιλική Καντζάρα είναι κοινωνιολόγος και εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Η έρευνα για τη σχέση εκπαίδευσης και κοινωνίας αποτελεί ένα σημαντικό αντικείμενο του επιστημονικού έργου της, όπως για παράδειγμα στα βιβλία της Εκπαίδευση και κοινωνία (Αθήνα 2008, εκδόσεις Πολύτροπον) και Τα όρια της εκπαίδευσης (Αθήνα 2010, εκδόσεις Ατραπός) αλλά και σε πολυάριθμα άρθρα (βλ. http://panteion.academia.edu/Vasiliki_Kantzara)

Η ομιλία θα γίνει στην Ολλανδική γλώσσα, στο P.C. Hoofthuis,Spuistraat 134, Άμστερνταμ. Ώρα έναρξης: 15:3ο. Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: +30-20-525.2610 (εργάσιμες μέρες και ώρες)

Πηγή: δελτίο τύπου