Εδώ και δέκα μέρες μια ομάδα έντεκα σπουδαστών του τμήματος «Εικόνα και Λόγος» της Ακαδημίας Rietveld οργώνει την Αθήνα, προσπαθώντας να διερευνήσει την έννοια της κρίσης στον τόπο που παρουσιάζεται ως μία από τις μεγαλύτερες εστίες της. Τη μετουσίωση της έρευνας αυτής σε καλλιτεχνική πράξη θα έχει την ευκαιρία να δει το αθηναϊκό κοινό το Σάββατο στον Πολυχώρο Collageστην Καπνικαρέα από τις 10.00 το πρωί έως αργά το βράδυ με κορύφωση ένα πάρτι έναρξης και λήξης της έκθεσης στις 22.00.
Η έκθεση τιτλοφορείται “Tourists in Crisis: We Do Care” και περιλαμβάνει έργα με διάφορα μέσα, φωτογραφία, βίντεο, ζωγραφική, installations και ειδικές εκδόσεις, τα οποία αποτελούν αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο βίωσαν την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και το αθηναϊκό αστικό τοπίο τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πώς όμως έφτασαν εδώ;
Καθώς η κρίση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο προβληματισμός στις χώρες του βορρά αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σε μια απόπειρα να αντιληφθούν τη βαθύτερη έννοια της κρίσης πέρα από τους αριθμούς των στατιστικών και τις οικονομικές αναλύσεις των ολλανδικών μέσων, οι σπουδαστές του τμήματος «Εικόνα και Λόγος» της Ακαδημίας Rietveld -με προτροπή από τους επιβλέποντες καθηγητές τους Edzard Mik και Gijs Müller- αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το σαφώς ασφαλέστερο όσον αφορά τις καθημερινές προκλήσεις περιβάλλον του Άμστερνταμ και να αναμετρηθούν με τις συνθήκες που διαμορφώνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Προτού καν φτάσουν στην Αθήνα όμως, κατά τον πρακτικό σχεδιασμό του ταξιδιού κατέληξαν σε μια δυσάρεστη διαπίστωση: το κόστος του ταξιδιού αυτού ήταν πολύ υψηλό. Επομένως, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το από κάθε άποψη απαιτητικό εγχείρημα, έπρεπε να ξεπεράσουν πρώτα απ’ όλα την προσωπική οικονομική κρίση που είχε προκύψει.
Και πράγματι, επιστρατεύοντας την επινοητικότητά τους και το δημιουργικό τους πνεύμα, μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που λειτούργησαν ταυτόχρονα ως προετοιμασία για το «πρότζεκτ της κρίσης» αλλά και ως απτή επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό αλλά και να προσελκύσουν την προσοχή της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας και του στενού του περιβάλλοντος. Οι δράσεις ξεκινούσαν από ένα video με θέμα του την αναζήτηση προσοχής, μια κλήρωση λαχνών, ένα δείπνο με κόστος συμμετοχής φτιαγμένο με υλικά που τα παιδιά εξασφάλισαν δωρεάν από τα καταστήματα της γειτονιάς τους και έφταναν μέχρι την πώληση καλλιτεχνικών δημιουργιών που αναπαριστούσαν ένα χρέος στην τιμή που το χρέος αυτό εκπροσωπούσε (βλ. εικόνα) , αλλά και την ενοικίαση μιας εγκαταλελειμμένης μέχρι πρότινος αίθουσας της ακαδημίας στον προσφιλή στο taal.gr ελληνο-ολλανδό συγγραφέα DavidPefko προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως ατελιέ συγγραφής για μερικούς μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, η οικονομική κρίση της ομάδας ξεπεράστηκε και από τις 23 Απριλίου έχουν βάλει σε ισχύ το σχέδιό τους με ακτίνα δράσης το κέντρο της Αθήνας. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης και κυρίως τα ερωτήματα που αυτή πυροδότησε, έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το Σάββατο 3 Μαΐου από τις 10.00 το πρωί στον εκθεσιακό χώρο του Collage.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Elsemieke van der Heijden, Ilke van Deventer, Isabelle Hagen, Jorik Galama, Gwen van der Zwan, Pieter Tensen, Minne Sjoukjen Kersten, Pim Oudheusden, Sabine Beck, Freya van Assem, Layla van der Oord.
Επιμέλεια: Edzard Mik, Kέλλυ Αθανασιάδου, Μαρία Σχινά