Βιβλιοθήκες

bibliotheek_den_haag
Standard

Επιτρέψτε μου μια ανάρτηση ορμώμενη από προσωπικά και νοσταλγικά κίνητρα. Μια ανάρτηση που αναφέρεται στις ολλανδικές βιβλιοθήκες, κτίρια (και θεσμοί στην ουσία) που μου λείπουν τόσο πολύ εδώ στην Ελλάδα.

Κάθε ολλανδική πόλη σχεδόν, έχει μια δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη. Δεν έχουν όλες τον ίδιο ενημερωμένο κατάλογο, αλλά παντού το κοινό μπορεί να δανειστεί πλήθος καινούριων και παλιότερων βιβλίων σε αξιοπρεπή κτίρια με καλές εγκαταστάσεις.

Αλλά όχι μόνο βιβλία. Στις ολλανδικές βιβλιοθήκες παρέχονται και παρτιτούρες αλλά και -έναντι αντιτίμου- CD, για τους εραστές της μουσικής. Τώρα για όσους αναρωτιούνται τι γίνεται με την πειρατεία και τα σχετικά: ο δανεισμός ενός CD από ολλανδική βιβλιοθήκη κοστίζει λιγότερο από την αγορά ενός κακέκτυπου πειρατικού CD και το αντίτιμο καλύπτει τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα.

Στις μεγάλες πόλεις, η κατάσταση για τους βιβλιόφιλους και μουσικόφιλους γίνεται ειδυλλιακή. Το διαπίστωσα από πρώτο χέρι όταν για αρκετά χρόνια είχα την τύχη να είμαι μέλος και τακτικότατη επισκέπτρια της βιβλιοθήκης της Χάγης. Εκεί δε χρειαζόταν να βυθιστείς σε καταλόγους (εύχρηστοι και προσβάσιμοι και μέσω Ίντερνετ από το σπίτι) για να βρεις το βιβλίο που ήθελες. Μια απλή επίσκεψη στα πολλά επίπεδα και τις σοφά τοποθετημένες βιβλιοθήκες αρκούσε.

Εκεί καταλαβαίνει κανείς και τον πλούτο μιας βιβλιοθήκης: αν τα βιβλία σου προσφέρονται σαν ώριμα φρούτα κατά την περιήγησή σου, αν το περιβάλλον μπορεί να σε ξεμυαλίζει και να σε κάνει να πάρεις τελικά μαζί σου βιβλία που ποτέ δε θα φανταζόσουν ότι θα ήθελες – ότι υπήρχαν.

Άλλο θετικό των βιβλιοθηκών είναι η ύπαρξη διαφόρων γλωσσών και η απόλυτη κάλυψη των Αγγλικών πανεπιστημιακών και λογοτεχνικών εκδόσεων. Δεν ξεχνάω ότι την Αφρική του Αρανίτση την πρωτοβρήκα στην δανειστική βιβλιοθήκη του Ναϊμέχεν.

H δε Βαλχάλα των μουσικόφιλων είναι η βιβλιοθήκη του Ρόττερνταμ, όπου και βρίσκεται η κεντρική δισκοθήκη της Ολλανδίας. Εδώ βρίσκεται ο ιστότοπός της. Είναι στα Ολλανδικά αλλά αν έχετε περιέργεια βάλτε στη σχετική φόρμα κάποιο δίσκο (CD/LP) που ψάχνετε χρόνια και δε μπορείτε να βρείτε. 9 στις 10 φορές θα τον έχει.

300.000 CD, 300.000 LP, 10.000 μουσικά DVD, από τα πιο δημοφιλή μέχρι τα πιο σπάνια έρχονται στη βιβλιοθήκη της πόλης σου με ένα λογικό αντίτιμο. Τυχεροί οι κάτοικοι του Ρόττερνταμ που έχουν στην πόλη τους κάτι σαν το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ Μακ Ντακ αλλά γεμάτο με δίσκους.

Κλείνω αυτό το κείμενο αποτίοντας τον απόλυτο σεβασμό μου σε μια κοινωνία που καταφέρνει να συντηρεί και να κρατάει ζωντανές τέτοιες κυψέλες πολιτισμού, προσβάσιμες για όλους.