Εκτός συνόρων, #12

lonely_avenue
Standard

Η εβδομαδιαία στήλη του taal.gr με αξιοσημείωτες και αξιοπερίεργες λογοτεχνικές ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο.

Η μουσική μάς αρέσει κι ακόμα περισσότερο όταν σ” αυτή εμπλέκονται αγαπημένοι μας συγγραφείς. Η σχέση του Nick Hornby με τη μουσική δεν είναι κάτι καινούριο – το αντίθετο. Τελευταία έκφρασή της είναι η συνεργασία του με τον Ben Folds. Ο Hornby έγραψε τους στίχους για τον τελευταίο δίσκο του Folds, ο οποίος ονομάζεται Lonely Avenue και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τη Nonesuch.  Ηχητικά αποσπάσματα και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ. Να αναφέρουμε επίσης ότι το τελευταίο βιβλίο του Hornby κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Πατάκη σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου

Στην Guardian δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με το ρόλο που παίζει το φύλο του συγγραφέα στην κριτική προσοχή που αυτό απολαμβάνει.  Σ” αυτό της το άρθρο, η Pollitt αναρωτιέται γιατί οι κριτικοί διθύραμβοι περιορίζονται για τα προϊόντα συγγραφέων του ανδρικού φύλου. Και όχι, η σωστή απάντηση δεν είναι «επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να γράψουν καλή λογοτεχνία».

Σήμερα η στήλη καλύπτει όχι μόνο τις ηχητικές και λογοτεχνικές μας ανησυχίες, αλλά και τις οπτικές. Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, στο Άμστερνταμ θα εκτίθενται έργα του Harland Miller, ο οποίος έχει να παρουσιάσει μια εξαιρετική συλλογή παιχνιδιάρικων και ευρηματικών παραλλαγών της γνωστής σχεδίασης των εξωφύλλων του εκδοτικού οίκου Penguin. Στην ιστοσελίδα του εκθεσιακού χώρου δεν έχει πολλές φωτογραφίες, αλλά στο εξαιρετικό blog Boeken Dingen μπορείτε να πάρετε μια ιδέα.