Μια λωρίδα και για μένα

Standard


Ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται η Ολλανδία είναι οι ποδηλατόδρομοί της. Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής για τους κατοίκους των Κάτω Χωρών και χρησιμοποιείται αφειδώς και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών για καθημερινές μετακινήσεις, αναψυχή και σπορ.

Η εντύπωση που δημιουργείται στον επισκέπτη είναι ότι οι ποδηλατόδρομοι της Ολλανδίας ήταν εκεί από πάντα. Όμως δεν είναι έτσι. Το πολύ ενδιαφέρον φιλμάκι που συνοδεύει αυτήν την ανάρτηση, πραγματοποιεί μια αναδρομή στο πώς μια χώρα αυτοκινήτων μετατράπηκε σε μια χώρα όπου τα ποδήλατα έχουν πάντα προτεραιότητα.

Οι συγκρίσεις της Ολλανδίας της δεκαετίας του εξήντα με την Ελλάδα του σήμερα είναι αναπόφευκτες. Για πρώτη φορά έχουμε κι εμείς ένα αυξανόμενο πλήθος ανθρώπων που επιλέγουν το ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς αλλά και απαιτούν, με σειρά δράσεων, το αυτονόητο: τις κατάλληλες υποδομές και τον σεβασμό.

Δυστυχώς, όπως πάλι βλέπουμε στο φιλμάκι, ο καταλυτικός παράγοντας για να γίνει μια συλλογική επιθυμία πράξη και στη συνέχεια βίωμα, είναι η πολιτική βούληση, αυτό ακριβώς που ετούτη την περίοδο βρίσκεται σε ναδίρ, ειδικά όσον αφορά πράγματα όπως η ποιότητα ζωής των πολιτών στους δρόμους.