Κοιτάζοντας τον μυστικό αμνό

aanbidding_lam_gods
Standard

Οι αδερφοί Χούμπερτ και Γιαν Φαν Άικ είναι από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της φλαμανδικής τέχνης του 15ου αιώνα. Το πολύπτυχο «Η Λατρεία του Μυστικού Αμνού» είναι το πιο γνωστό ίσως έργο που φιλοτέχνησαν και θεωρείται σαν ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Το έργο φιλοτεχνήθηκε για την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού της Γάνδης.

Το φθινόπωρο του 2012, το πολύπτυχο θα μεταφερθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης, στα πλαίσια εργασιών συντήρησης που θα κοστίσουν 1.4 εκατομμύρια Ευρώ και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά του έργου από τον χρόνο.

Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου για την προετοιμασία των εργασιών συντήρησης, δημιουργήθηκε μια εντυπωσιακή ιστοσελίδα, η οποία επιτρέπει στον επισκέπτη με εύχρηστο τρόπο να δει και τις 24 σκηνές του πολύπτυχου (ανοιχτό και κλειστό) μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.  Σε αυτόν τον καλοστημένο και ενδιαφέρον ιστότοπο, ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να εξετάσει ενδελεχώς υπέρυθρες φωτογραφίες, καθώς και ακτινογραφίες του έργου.

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που αξίζει της προσοχής μας και που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς η τεχνολογία μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά στην επονομαζόμενη κλασική τέχνη.