Το μεγαλύτερο λεξικό του κόσμου

wnt_redactie
Standard

Η ομάδα που δημιούργησε το Μεγάλο Λεξικό της Ολλανδικής Γλώσσας επί τω έργω.

Η γλώσσα -ευτυχώς- δεν είναι θέμα μεγεθών. Στατιστικά μιλώντας όμως,  το «μέγεθος» μια γλώσσας μπορεί να μετρηθεί με τον αριθμό των λημμάτων της. Στα δικά μας, γνωστός και ανακυκλούμενος παραμένει ο μύθος ότι η ελληνική γλώσσα έχει τις περισσότερες λέξεις από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Τις αλήθειες πίσω από τον μύθο έχει αποσαφηνίσει επανειλημμένα και πειστικά, ο Νίκος Σαραντάκος (εδώ αλλά και στο εξαιρετικό ιστολόγιό του).

Σε αντίθεση με τους Έλληνες των γλωσσολογικών μύθων, οι Ολλανδοί δείχνουν να μην έχουν προβλήματα με την «περιορισμένη εμβέλεια» της γλώσσας τους, η οποία μιλιέται από 23 εκατομμύρια ανθρώπους. Αξιοπερίεργο όμως (κι ενδεικτικό της ικανότητας των Ολλανδών στην αποδελτίωση), είναι το γεγονός ότι τα Ολλανδικά κατέχουν το ρεκόρ του μεγαλύτερου λεξικού στον κόσμο!

Το «Λεξικό της Ολλανδικής Γλώσσας» (WNT) περιέχει περίπου 400.000 λήμματα και ενάμιση εκατομμύριο αναφορές σε χρήσεις τους. Τα ρεκόρ όμως δε σταματούν εδώ: η εργασία στις διάφορες εκδόσεις του, διήρκεσε 134 χρόνια (από το 1864 μέχρι το 1998).

Το λεξικό αποτελούσαν 686 φυλλάδια, τα οποία τελικά δέθηκαν σε 43 τόμους, για τους οποίους απαιτούνται τρία μέτρα βιβλιοθήκης. Το δύσχρηστο μέγεθος και η παλαιότητα του λεξικού θα το είχαν καταστήσει αποκλειστικά μουσειακό είδος, αν η ολλανδική γλωσσολογική κοινότητα δεν φρόντιζε για την ψηφιοποίησή του.

Έτσι από το 2000 κυκλοφορεί μια έκδοση του λεξικού σε CD-Rom και από το 2007 παρέχεται δωρεάν (με μηχανή αναζήτησης) στο διαδίκτυο. Έτσι έγινε κτήμα όλων αυτό το μνημειώδες έργο, το οποίο περιέχει τις μετεξελίξεις της Ολλανδικής γλώσσας σε μια περίοδο πέντε αιώνων.

(Πηγή: kennislink)