Ο Γκρούνμπεργκ στην Λευκάδα

vacances_grunberg
Standard

© Wendela Hubrecht

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός από την πρώτη του εμφάνιση στα ολλανδικά γράμματα σε ηλικία 23 ετών για να κερδίσει ο Άρνον Γκρούνμπεργκ τον τίτλο του «ιερού τέρατος» των ολλανδικών γραμμάτων. Η μετέπειτα πορεία του με βάση τη Νέα Υόρκη απέδειξε ότι ο χαρακτηρισμός δεν ήταν καθόλου άστοχος: πολυγραφότατος, με αδιάλειπτη και πυκνή παρουσία στον ολλανδικό τύπο, ο Γκρούνμπεργκ έχει καταφέρει να εδραιώσει το μοναδικό του ύφος.

Η αιχμηρή και υποδόρια απόσταση από τα πράγματα που διακρίνει τα κείμενά του, εκδηλώνεται και στα πρότζεκτ τα οποία κατά καιρούς αναλαμβάνει: από τις ανταποκρίσεις του από το Ιράκ μέχρι την πρόσφατη διάλεξή του στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν σχετικά με την πορνογραφία. Ας μην ξεχνάμε και το περιοδικό μουσείο που είχαμε παρουσιάσει και από το taal.gr, δείγμα κι αυτό μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας.

Ένα από τα τελευταία του πρότζεκτ ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο με μια έκθεση φωτογραφίας στον εικαστικό χώρο Foam του Άμστερνταμ. Ο Γκρούνμπεργκ αποφάσισε να επιδοθεί στην παρατήρηση της οικογενειακής ζωής μέσω του (άνθρωπολογικού θα μπορούσαμε να πούμε) «συγχρωτισμού» του συγγραφέα με οικογένειες από μια περιοχή της Ουτρέχτης. Μια οικογένεια επιλέχθηκε το 2010 μετά από οντισιόν και ο Γκρούνμπεργκ συνόδευσε τα μέλη της στις προγραμματισμένες διακοπές τους στην Λευκάδα.

Το πρότζεκτ έγινε σε συνεργασία με την εικαστική καλλιτέχνιδα Wendela Hubrecht, η οποία τράβηξε φωτογραφίες κατά την διάρκεια των διακοπών στις οποίες συμμετείχε ο Γκρούνμπεργκ.

«Μια οικογένεια σε διακοπές, είναι μια οικογένεια σε εμπόλεμη ζώνη – ή για να είμαι πιο ακριβής- σε εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο Γκρούνμπεργκ δίνοντας το  στίγμα της προσέγγισής του. Οι -ανεπιβεβαίωτες- φήμες ότι στο τέλος τσακώθηκε με την οικογένεια που συνόδευσε, ταιριάζουν γάντι σε μια ακόμα ιστορία στην οποία ο Γκρούνμπεργκ δε διστάζει να πρωταγωνιστήσει κάνοντας αυτό που ξέρει τόσο καλά: να παρατηρεί.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Les vacances de Monsieur Grunberg» και παραπέμπει στην γνωστή κωμωδία του Jacques Tati «Les vacances de Monsieur Hulot«.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες (στα Αγγλικά) για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει τα εξής δύο βιβλία του Γκρούνμπεργκ σε ελληνική μετάφραση: «Τίρζα» και «Η ιστορία της φαλάκρας μου», το οποίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Μάρεκ βαν ντερ Γιαχτ.