Η Τίρζα στο θέατρο Ιλίσια

Τίρζα του Άρνον Γκρούνμπεργκ, στο θέατρο Ιλίσια
Standard

Σήμερα κάνει την πρεμιέρα του στο θέατρο Ιλίσια η θεατρική προσαρμογή του μυθιστορήματος Τίρζα του σημαντικότατου ολλανδού συγγραφέα Άρνον Γκρούνμπεργκ, σκηνοθετημένο από τον Κώστα Φιλίππογλου, με τον Στέλιο Μάινα και την Άννα Μάσχα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Για το βιβλίο του Γκρούνμπεργκ είχαμε γράψει παλιότερα, όταν πρωτοκυκλοφόρησε η μετάφρασή του στα Ελληνικά. Σ” εκείνο το άρθρο είχαμε αναφερθεί στην  ψηφοφορία αναγνωστών και κριτικών του πολύ καλού ολλανδικού περιοδικού De Groene Amsterdammer, στην οποία το συγκεκριμένο βιβλίο κέρδισε τον τίτλο του «σπουδαιότερου μυθιστορήματος του εικοστού πρώτου αιώνα».

Εννοείται ότι ο συγκεκριμένος τίτλος  δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί κυριολεκτικά. Πέρα από το υποκειμενικό του θέματος, μια τέτοια κατάταξη μόνο σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να γίνει. Είναι ενδεικτικό όμως του πόσο οι κριτικοί και οι αναγνώστες αγκάλιασαν αυτό το βιβλίο, το οποίο στη συνέχεια βραβεύτηκε, ανέβηκε στις λίστες των ευπώλητων, μεταφράστηκε σε ουκ ολίγες γλώσσες, έγινε θεατρικό και κινηματογραφική ταινία.

Από σήμερα, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την θεατρική προσαρμογή αυτού του σημαντικού έργου στο θέατρο Ιλίσια σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με πρωταγωνιστές τον  Στέλιο Μάινα και την Άννα Μάσχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι την μουσική έχουν γράψει οι αγαπημένοι μας Lost Bodies.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Ο ήρωας της ιστορίας μας, ο κύριος Χοφμέιστερ, ένας μέσος Ευρωπαίος διαπράττει την υπέρτατη ύβρη. Αλλά την ξεχνάει. Ο εγκέφαλός του τον προστατεύει χαρίζοντάς του μια σωτήρια αμνησία. Ξεχνάει τι έχει κάνει. Όμως πρέπει να έρθει η κάθαρση, πρέπει να θυμηθεί και να αντιμετωπίσει τον εαυτό του και τις πράξεις του.

Το ταξίδι στη «μητέρα» Αφρική, στον τόπο που γεννήθηκε το ανθρώπινο είδος, το ταξίδι λοιπόν πίσω στην «πατρίδα», θα τον οδηγήσει στην αυτογνωσία και το τραγικό του πεπρωμένο.

Ενώ φαινομενικά παρακολουθούμε την ιστορία μιας μέσης Ευρωπαϊκής οικογένειας, διαπιστώνουμε ότι μιλάει για εμάς ή καλύτερα προσεγγίζει αλληγορικά τους πόθους, τα πάθη, τα αδιέξοδα και τα εγκλήματα που διαπράττει ολόκληρη η λευκή φυλή.

Θα δούμε τα πάθη των ηρώων, τις «διατροφικές τους διαταραχές». Τη βουλιμία τους, την απληστία, την ανορεξία. Θα δούμε ακόμα τον ρατσισμό, το μίσος για τους αλλόθρησκους καλυμμένα από την επίφαση της ανοχής. Θα δούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, της κόρης από τον πατέρα και αντίστροφα, της συζύγου από τον σύζυγο και αντίστροφα, του νέγρου από τον λευκό (και όχι αντίστροφα) και θα αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας.

Στην παράστασή μας το παρελθόν και το παρόν μπλέκονται σε μία ενιαία αφήγηση . Οι εικόνες και οι μνήμες που παράγουν οι συνάψεις του εγκεφάλου του ήρωα, αναπαριστώνται άμεσα επί σκηνής, με ένα εντελώς σωματικό τρόπο.

Όλοι οι ηθοποιοί βρίσκονται συνέχεια στη σκηνή και παίζουν, αποτελώντας ένα σύγχρονο τραγικό χορό. Τη στιγμή της δράσης σωματοποιούν τα συναισθήματά του, τις ανάγκες του, τα τοπία που τον ταξιδεύει το μυαλό του και ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες που συναναστρέφεται.

Η ιστορία της οικογένειας Χοφμέιστερ, είναι η καταστροφή της οικογένειας Χοφμέιστερ. Η ιστορία του ανθρώπινου είδους είναι η τάση του για αυτοκαταστροφή.»

Πού παίζεται: Θέατρο Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα

Πότε: Από 11 Νοεμβρίου 2013, Δευτέρα & Τρίτη 21.15, Τετάρτη 18.15, Κυριακή 21.15

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 210 7210045, 210 7216317

Κριτική του βιβλίου στο MiC.gr

 Διαβαστε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αποκλειστικά στο taal.gr

 

 

One thought on “Η Τίρζα στο θέατρο Ιλίσια

Comments are closed.