Δανείζονται e-books

Ολλανδική δημόσια βιβλιοθήκη
Standard

Είναι δύσκολοι καιροί για τους χάρτινους συντρόφους.

Ζούμε στην εποχή όπου άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν ασμένως για ringtones και calling tunes, δεν διανοούνται να δώσουν ούτε μισό Ευρώ για αγορά ενός LP ή CD. Είναι η εποχή όπου διαβάζουμε πιο πολύ κείμενα σε οθόνες παρά χάρτινο περιεχόμενο. Οι πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων παρουσιάζουν πτωτική τάση η οποία δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι εξισορροπείται από την άνοδο των πωλήσεων των e-books.

Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα αναλύσουμε την κατάσταση, ούτε θα επιλέξουμε στρατόπεδο (χάρτινο vs. ψηφιακό), αλλά θα δούμε την επίπτωση του φαινομένου στις ολλανδικές δημόσιες βιβλιοθήκες.

Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί σε αυτές με τον υποκειμενικό ίσως αλλά σίγουρα όχι αδικαιολόγητο σεβασμό για ένα θεσμό με σημαντική πολιτισμική και κοινωνική συνεισφορά αλλά και τον ενθουσιασμό του βιβλιόφιλου στον οποίο προσφέρεται πρόσβαση σε μια αστείρευτη δεξαμενή κειμένων.

Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά από εκείνο το άρθρο, από τις 1000 περίπου δημόσιες βιβλιοθήκες της Ολλανδίας έχουν απομείνει 843, ενώ μεταξύ 2000 και 2012, τα μέλη τους μειώθηκαν κατά 7% και ο αριθμός των δανεισθέντων βιβλίων έπεσε στο μισό.

Μια έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης συμπέρανε ότι η παρακμή των δημόσιων βιβλιοθηκών έχει αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο ανάγνωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού.

Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η αρνητική αυτή τάση, οι ολλανδικές βιβλιοθήκες προσφέρουν από χτες στα μέλη τους τη δυνατότητα δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα παλιότερα e-books είναι διαθέσιμα χωρίς κόστος, ενώ ο δανεισμός πιο πρόσφατων εκδόσεων κοστίζει 20 Ευρώ τα 18 βιβλία. Μετά την παρέλευση τριών εβδομάδων, τα βιβλία δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν μέσω μιας μεθόδου ηλεκτρονικής προστασίας.

Πρόκειται για ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον πείραμα από τις ολλανδικές βιβλιοθήκες, οι οποίες προσπαθούν να παραμείνουν στο παιχνίδι της νέας εποχής. Ήδη στις μεγάλες πόλεις τονίζεται ο χαρακτήρας τους ως τόπος συνάντησης, εκδηλώσεων κλπ. σε μια ακόμα προσπάθεια να επανορισθεί ο ρόλος τους σε αυτή την μεταβατική περίοδο, με το μόνο σίγουρο να είναι ότι το μέλλον των βιβλιοθηκών  παγκοσμίως θα είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν τους.