Βιογραφία ενός συμβόλου

guernica
Standard

Γκερνίκα (Guernica):  ένας από τους πιο εμβληματικούς και γνωστούς πίνακες του εικοστού αιώνα. Ο Βέλγος ιστορικός της τέχνης Gijs van Hensbergen (Χέις φαν Χενσμπέργχεν) έχει γράψει μια «βιογραφία» του έργου, η ελληνική έκδοση της οποίας κυκλοφόρησε το 2007 από την «Μικρή Άρκτο«. Το πρωτότυπο είναι γραμμένο στα Αγγλικά και η μετάφρασή του έγινε από τον Άδωνι Σάμψων.

Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία της Γκερνίκα και τη σχέση της με διάφορες συνιστώσες όπως τον Ισπανικό εμφύλιο, τη ζωή του Πικάσο, την Ισπανία του Φράνκο κ.α. Επίσης, εξετάζει την σημαντική επίδραση που είχε το συγκεκριμένο έργο στην μεταπολεμική καλλιτεχνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και στο κίνημα του αφηρημένου Εξπρεσιονισμού. Μια διόλου ευκαταφρόνητη πορεία,  με πιο πρόσφατο ορόσημο τη θριαμβευτική επιστροφή του πίνακα στην Ισπανία, το 1981.

Ο φαν Χενσμπέργχεν διδάσκει αρχιτεκτονική στην Αγγλία.  Έχει γράψει και μια βιογραφία του μεγάλου Ισπανού αρχιτέκτονα Gaudi, η οποία αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους κριτικούς και η οποία δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Διαβάστε και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου για την Γκερνίκα από τον Γιώργο Καρουζάκη, στην Ελευθεροτυπία.