Βιβλιοφιλικός τουρισμός α λα Ολλανδικά

deventer_boek
Standard

Στα Ολλανδικά υπάρχει η λέξη «boekenstad», τουτέστιν βιβλιόπολη∙ με τον όρο αυτό περιγράφεται μια μικρή επαρχιακή πόλη που έχει πληθώρα παλαιοβιβλιοπωλείων, φιλοξενεί φεστιβάλ αναγνωστικού ενδιαφέροντος και προσελκύει βιβλιοφιλικό τουρισμό. Μια ονομαστή ολλανδική βιβλιόπολη είναι και το πανέμορφο Ντέιβεντερ της επαρχίας Οβεράισελ.

Όπως κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου τα τελευταία 23 χρόνια, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε εκεί το μεγαλύτερο παζάρι μεταχειρισμένων βιβλίων στην Ευρώπη, ο παράδεισος του συλλέκτη και εν γένει του βιβλιόφιλου. Απλωμένα, στοιβαγμένα και κρεμασμένα σε 878 πάγκους που κατακλύζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης και την όχθη του ποταμού Άισελ, εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία περιμένουν τα δεύτερα και τρίτα χέρια που θα τα πιάσουν. Η γκάμα είναι ευρεία: ποίηση, παιδικά αναγνώσματα, λευκώματα, λογοτεχνία κάθε γλωσσικής προέλευσης – μεταφρασμένη και σε πρωτότυπη έκδοση-,  δοκίμια, κόμικς, εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά –μεταξύ των οποίων φέτος εθεάθη να φιγουράρει σε πάγκο εμπόρου εξειδικευμένου στον περιοδικό τύπο παλαιότερων δεκαετιών μέχρι και ένας ελληνικός «Ταχυδρόμος» της δεκαετίας του ’50.

Το παζάρι του Ντέιβεντερ είναι μια πραγματική γιορτή των βιβλιοφάγων. Στους δρόμους της πόλης συνωστίζονται περιχαρείς επισκέπτες οι οποίοι σέρνουν ξωπίσω τους κυλιόμενες βαλίτσες, ένδειξη ολλανδικής προνοητικότητας και ταυτόχρονα δήλωση άγριων προθέσεών! Το σαφάρι διακόπτεται μονάχα για κολατσιό, καφέ και λίγη ξεκούραση. Στο τρένο της επιστροφής, κατάκοποι αναγνώστες ξεφυλλίζουν με χαμόγελο ικανοποίησης τα καινούργια τους αποκτήματα.

Αν βρεθείτε στην Ολλανδία αρχές Αυγούστου μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη βιβλιόπολη του Ντέιβεντερ. Αν πάλι θελήσετε να αναζητήσετε βιβλιοπόλεις σε άλλα μέρη του πλανήτη, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.