Ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ

abdolah-aggelioforos
Standard

Ο ιρανικής καταγωγής Ολλανδός συγγραφέας Καντέρ Αμπντολάχ δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Το 2009 είχε κυκλοφορήσει «Το σπίτι του τεμένους«, σε μετάφραση Γιάννη Ιωαννίδη. Πρόκειται για το πιο γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο του Αμπντολάχ, το οποίο μάλιστα είχε ψηφιστεί από τους Ολλανδούς αναγνώστες δεύτερο στη λίστα με τα σημαντικότερα ολλανδικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Πριν λίγο καιρό, πάλι από τις εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ«. Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας βρίσκει έναν ευρηματικό τρόπο για να παρουσιάσει την ζωή του προφήτη Μωάμεθ: μέσω του χρονικογράφου («αγγελιοφόρου») Ζέιντ, στον οποίο και είχε ανατεθεί, μετά το θάνατο του προφήτη, να συγκεντρώσει τα κείμενα που θα αποτελέσουν το Κοράνι. Με αφορμή αυτή την συγγραφή, ο Ζέιντ αρχίζει μια παράλληλη αναζήτηση του «πραγματικού» Μωάμεθ, μέσω συναντήσεών του με άτομα που τον είχαν  γνωρίσει.

Σε αυτό του το βιβλίο, ο Αμπντολάχ καταφέρνει να μας δώσει μια άκρως ενδιαφέρουσα και τρισδιάστατη μυθιστορηματική βιογραφία του ιδρυτή του Ισλαμισμού, στην οποία συνδυάζει με μαεστρία τον δυτικό τρόπο μυθιστοριογραφίας με την ανατολίτικη αύρα των παραμυθιών και την ιστορία με τον μύθο.

Στην Ολλανδία, ο «Αγγελιοφόρος του Αλλάχ» κυκλοφόρησε αποκλειστικά ως συνοδευτικό βιβλίο σε μια μετάφραση του Κορανίου στα Ολλανδικά από τον ίδιο τον Αμπντολάχ κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας, δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις το Κοράνι αν δεν γνωρίσεις πρώτα την ζωή του Μωάμεθ.

Το πραγματικό όνομα του Καντέρ Αμπντολάχ είναι Χοσεΐον Σαντγιαντί Γκεμαγκαμίκ. Το ψευδώνυμό του σχηματίστηκε από τα ονόματα δυο εκτελεσμένων φίλων του. Ο ίδιος ο Αμπντολάχ αναγκάστηκε το 1988 να εγκαταλείψει το Ιράν, την χώρα όπου γεννήθηκε, και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία. Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πολυδιαβασμένους συγγραφείς της χώρας, πραγματικό επίτευγμα για κάποιον του οποίου τα Ολλανδικά δεν είναι μητρική γλώσσα.

Η Ολλανδία (όπως και η Ευρώπη) έχει αλλάξει πολύ από το 1993, οπότε και δημοσιεύθηκε το πρώτο βιβλίο του Αμπντολάχ. Η ισλαμοφοβία δεν είναι πια ένα εργαλείο και μόνο στα χέρια λαϊκιστών πολιτικών, αλλά ένα σύνολο απόψεων και αντιλήψεων που υιοθετείται από όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμπντολάχ καταφέρνει να γεφυρώσει επιτυχώς υπαρκτά κοινωνικά και πολιτισμικά χάσματα με δύο τρόπους: αφενός αναδεικνύοντας μέσω της λογοτεχνίας θέματα τα οποία έχουν υποφέρει από την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών και των ΜΜΕ. Αφετέρου, προσφέροντας στους αναγνώστες του (όχι απαραίτητα τους «δυτικούς») μια ευκαιρία να δουν το Ισλάμ, το Κοράνι και τις σχέσεις θρησκείας και κοινωνίας πέρα από κραταιά παραμορφωτικά στερότυπα.

Μετάφραση: Γιάννης Ιωαννίδης

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στην Αυγή.

Δείτε το βίντεο των εκδόσεων Καστανιώτη για το βιβλίο.

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012, ο συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο του στο ελληνικό κοινό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.